marți, 24 aprilie 2007

Nada Stojici- Douazeci si sapte


O cheie, o taină, o secvenţă de copilărie-adolescenţă-tinereţe pentru fiecare an trecut. O arhivare a vieţii, în teascuri de lemn. E cadoul cu care Nada Stojici îşi aşteaptă invitaţii la propria zi de naştere. În 27 aprilie, anul 2007, la Galeria Axa Art, unde 27 de lucrări povestesc traseul unei vieţi.
La Galeria Axa Art se vor îngrămădi 27 de ani, în tot atâtea lucrări ce „nu vin înspre oameni, ci pleacă dinspre ei” şi pe care pozele de familie, desenele de copil, amintirile de la 14 ani îi vor recupera într-un fel. Nada Stojici propune de fapt, 27 de recapitulări ale propriului destin, fiecare cuprins într-o lucrare şi ascuns de priviri printr-o „uşă” de lemn, ferecată de un lacăt. Iar cheile tuturor stau într-o singură lucrare: cea dintâi.
„Prima lucrare, ce conţine de altfel întâia secvenţă de viaţă, ascunde cheile a celorlalte 26 de lucrări. Cei ce vor veni la vernisajul expoziţiei vor câştiga dreptul de a le deschide şi de a privi în trecutul meu. Poate vor da peste un desen de la trei ani sau de o fotografie cu un melc, pe care am găsit-o la 14 ani. E un melc pe o oglindă cu granule de nisip. Îţi dă impresia unui univers, în care acel melc e o galaxie. Pe spatele fotografiei am scris atunci: stare de melc. Pesemne mă speria viaţa şi nu voiam să ies din cochilie”, spune artista. Chiar şi cheile au o taină a lor: un simbol al spiralelor ataşat, semn că totul e ciclic. „Prima zi din viaţă cu ultima se suprapun undeva”, crede Nada Stojici.
Drop by and tell Nada "Happy Birthday", have a look, have a drink, meet us. We're friendly :)

Niciun comentariu: