miercuri, 26 martie 2008

ADRIAN SAMSON si palimpsestele memoriei pe simezele AXA ART in Iulius Mall




“Pictura lui Adrian Samson porneste de la doua elemente esentiale ale stravechii civilizatii romanesti:lemnul si piatra.El le pune in lumina valoarea simbolica,intelesurile launtrice pe care,de atatea secole de cand se vorbeste limba romaneasca in acest spatiu de cultura europeana,poezia si cantecul le-au cuprins intotdeauna.
In imaginile sale,piatra e mai ales zidire,e marturie sacra a istoriei de demult a oamenilor din aceste locuri.In fata picturilor lui Adrian Samson incerci acelasi sentiment pe care ti-l comunica vestigiile din muntii Orastiei:ele nu-ti dau niciodata senzatia de ruina,de amintire coplesita de timp.Ci sunt vii,contin semnificatiile existentei umane,sunt natura transformata in istorie.Iar lemnul e insasi cresterea barbateasca,aspra,puternica.E copacul batran si noduros din padure,trunchiul din care tasnesc crengile si mugurii ce-i aduc necontenit viata batranului veghind peste timp.In felul acesta pictura lui respinge programatic orice calofilie estetizanta si isi supune simtul rafinamentului cromatic,al echilibrului compozitional unei idei directoare care e aceea a afirmarii unor adevaruri fundamentale ale existentei noastre.”

Academician,prof. Dan Grigorescu

sâmbătă, 22 martie 2008

EL BUS pe simezele AXA ART in Iulius Mall





Tineretea mea a fost incarcata cu jocuri si aventuri. Nu aveam nevoie de prieteni imaginari. Azi eram Winetou sau Old Shuterhand, maine eram Capitanul Nemo sau Rahan. Sub nucul din curte, crescut nesimtit de mare, trageam la sorti cu prietenii mei eroul pe care sa-l imitam, folosindu-ne toata imaginatia si recuzita construita de tatal meu , care ar fi avut mari sanse sa devina un scenograf de success.
Totul era perfect… dar cu timpul am crescut, prietenii si-au vazut de drumul lor, tehnologia a avansat iar telefonul fara fir (devenit intre timp real), ne-a distantat foarte mult.Asa a inceput povestea prietenilor pictati imaginar, sau imaginari pictati. Flori, ciuperci, stelute, fluturi, omuleti razatori, ingeri suparati sau conectati la internet, biciclisti cubanezi traversand oceane de rom cu trabucul dupa ureche, inventeaza jocuri pe panza, fara sa am nici un control asupra lor,(metaforic vorbind), si asta e bine. As putea sa va plictisesc mult pe tema asta, dar noroc cu prietenii mei imaginari, care sunt fascinant de plictisiti, fara nicio problema. DACA COMENTEAZA CEVA, IMI IMAGINEZ ALTII!!!. Aceste lucrari pictate in ultimii 12 ani sunt pentru prietenii mei reali, pe care daca am noroc, ar putea depasi numarul degetelor de la o mana si pentru noii prieteni pe care as putea sa-i am dupa deschiderea expozitiei.

el bus

miercuri, 19 martie 2008

"VIZIBILITATI"- Lorena Garoiu







Expoziţia Lorenei Garoiu, intitulata "Vizibilităţi", pune in lumina o artista tînară animata de un proiect de creaţie extrem de coerent, a cărui valoare, printre altele, consta in luciditatea cu care abordează lecţia maeştrilor pe urmele cărora si-a propus sa păşească. Inspirata de Egon Schiele si Gustav Klimt, Lorena Garoiu realizează o serie de portrete puternice, ale unor figuri ce se bucura de o anume vizibilitate in spaţiul cultural din vestul tarii. Admiraţia si prietenia care o leagă de personajele sale nu o lasă totuşi sa cada in capcana facila a portretului oficial. Dimpotrivă, mai mult decît împietrirea figurii in posturile mediatizabile, ceea ce reuşeşte sa surprindă Lorena Garoiu in portretele sale abia schiţate, aproape de eboşă, este un aer anume al acestor persoane, un aer pe care cu mare probabilitate nici cei portretizaţi nu si-l cunosc si pe care doar cu ajutorul privirii rafinate si pătrunzătoare a artistei ajung sa si-l conştientizeze. Ca si la expoziţiile anterioare, lucrările expuse la galeria Axa Art in perioada 15-23 martie de Lorena Garoiu sînt lucrări ce încearcă sa fixeze atmosferele fără sa le solidifice, sa le îngreuneze sau sa le diminueze transparenta. Portretele sale sînt făurite sub zodia aerului si restituie cu o maxima acurateţe jocurile schimbătoare ale luminii pe chipurile modelelor sale. Iată de ce, in ciuda tehnicii expresioniste, poetica sa comunica subteran cu impresionismul, iar rezultatul este o expoziţie de o forţă remarcabila.
Ilinca Ilian



Cuvant de deschidere sustinut de Robert Serban.
Recital Oud sustinut de Prof. Kolivasilis Spyros.

Locatia: Axa Art, Str. Lucian Blaga, Nr. 8 Perioada: 15 martie – 23 martie 2007
Vernisaj : 15 martie ora 17
Parteneri Media: 24 Fun si Radio Timisoara