duminică, 12 octombrie 2008

PAUL CHIS pe simezele AXA ART in IULIUS MALL -INFOGRAFIE 10.10-10.11 2008


Dragi iubitori ai artei,
Axa Art are deosebita placere de a va invita la vernisajul expozitiei de infografie al artistului
PAUL CHIS

Locatia: IULIUS Mall, Str. Demetriade nr.1, pe simezele Axa Art.

PAUL CHIS - ARTISTUL ÎN ACTUALITATE


Societatea moderna,ca si toate societatile anterioare isi exercita influenta si asupra orientarii artei, modeland gandirea artistului si conceptia lui despre lume. Artistii nu pot ramane straini de epoca lor, ci participa la spiritul, la preocuparile ei; ii adopta structurile mentale. În mod inevitabil, o reflecta în tot ceea ce le angajeaza convingerile si felul de a fi, deci în primul rand în operele lor.
Socotit mult timp în viata culturala si artistica drept unul dintre copiii teribili ai urbei, Paul Chis ne propune acum o noua expozitie, care dovedeste contrariul : intrarea artistului în alta varsta, la antipodul vechilor apostazii impotriva unor închisori plastice.
N-avem la îndemana masuratoare pentru distanta parcursa de Paul Chis de la intaia sa expozitie de pictura, cand i-am prevazut un "viitor luminos în arta", pana la vernisajul de azi. Cert este faptul că Paul s-a integrat in societatea moderna pe care o "povesteste" atunci cand lucreaza. Povesteste miscarea, viteza, zgomotul, contraste mari, socuri, indoieli, asimetrie, echilibru instabil, lipsa de timp, agitatie, îndrazneala, duritate, cautari.
Arta lui Paul Chis nu tasneste spontan dintr-o "necesitate launtrica". El porneşte, de obicei, de la un motiv exterior, de la un efect de atmosfera - de pilda; dar, dupa ce este investita cu întreaga lui sensibilitate, ea da impresia unei opere cu totul non-figurative. O arta pornind de la analiza naturii si nu de la exprimarea necesitatii interioare.
În realitate, în infografiile lui Chis, aceasta imagistica care se ridica din zonele obscure ale unui univers sufletesc bantuit de nelinisti, din acele zone în care senzatiile sunt exprimate de forme nedeterminate si de culori imprecise, dezvaluie o mare desperare. E desperarea unui spirit nemultumit de existenta obiectiva concreta a formelor reale care-l inconjoara.
Daca ar trebui sa-i dau un titlu generic actualei expozitii a lui Paul Chis as intitula-o "Disparitia si reaparitia imaginii".
Interesanta epoca! De puternica expansiune, ca a unei explozii.


8.10.2008 Emil Grama
Timisoara