vineri, 29 mai 2009

LUCIA MOISE / 9 mai -9 iunie pe simezele AXA ART


LUCIA MOISE / “Succesiunea rapida a existentei”

Expozitia de fata survine ca o precizare,ca o sinteza dupa o experienta artistica indelungata si variata a doamnei Lucia Moise.
A activat mai multa vreme in domeniul artelor decorative,dovedind un simt innascut in directia respectiva ,atat in decorativa de sevalet ,in panouri definite de claritate si coerenta ,cat si in desenele de proiect pentru moda ,preferand armonia ,urmand gratia si distinctia . Calitatile dovedite astfel ,in timp si in mai multe genuri sunt valabile si acum ,chiar mai mult ,vadesc prospetime si entuziasm. Nimic prafuit , nimic obosit ,nimic sa o faca pe artista sa se plictiseasca sau sa renunte ,ci se comporta de parca ar fi un joc pasionant, inepuizabil ,mereu interesant .
O lucrare si inca o lucrare ,o compozitie si inca o compozitie alcatuiesc o productivitate valida in timp ce elementul forte al acestei ezpozitii este tocmai demersul compositional ,mereu activ ,cu nerv ,proaspat .
Compozitiile ,aparute una dupa alta ,activeaza in contul lucrurilor vazute permitand instalarea intropatiei ca unica posibilitate de relationare.Imaginile ,si ele ,actioneaza in contul nostru ,sunt oglinzile noastre (sparte),sunt afirmarile noastre (multiple).
Se face remarcata imediat la artista ,cum am vazut , capacitatea compozitionala ca fiind mereu in verva imagistica si de realizare ,mereu inedita,cu aer juvenile ,cu incredere tinereasca ,cu imaginatie mereu vie , la lucru. Fragmentarile si multiplicarile se supun de fiecare data regimului caleidoscopic asa cum legii metamorfozei din lume i se supun zilele noastre fulgurante ,cu momente ,cu timpi de viata vazute aici dintr-o suflare.
Caracterul geometric se comporta ca o generalitate.In geometrie intra toate ,infinita multime a lucrurilor vazute .Sunt integrate si raman sa existe asa si sa raspunda regimului geometric inteles ca principiu permanent pentru o lume de lucruri spontane ,libere. Din fragmentele disparate ,selectate si ajustate realizeaza o imagine in sine ,o imagine pentru alta lume care se recomanda ca o vitrina .

Prof.Univ. Dr. Ioan Iovan / critic de arta